La data de 30 mai 2005 a avut loc Ceremonia de decernare a premiilor "ECONOM 2004"

La 11 ianuarie 2005, Academia de Stiinte din Moldova si Banca de Economii S.A. au anuntat desfasurarea Concursului National "ECONOM 2004" pentru titlul de:

  • Savantul anului,
  • Inovatorul anului,
  • Cel mai tinar inovator al anului.

Ceremonia de decernare a premiilor "ECONOM 2004" a avut loc luni, la data de 30 mai 2005, la ora 14.00, in Sala de conferinta a Academiei de Stiinte din Republica Moldova.



"Suntem bucurosi, ca avem posibilitatea de a participa la promovarea dezvoltarii stiintei in tara. Suntem convinsi, ca in timpul apropiat stiinta va deveni una din componentele si directiile strategice ale cresterii economice a tarii. Speram ca concursul National de Sustinere a Stiintei si Inovatiei "ECONOM 2004" sa devina incepind cu acest an, o traditie, astfel incurajind savantii si tinerii inovatori la o activitate si mai rodnica intru prosperarea tarii noastre."

(Presedintele Bancii de Economii S.A., GRIGORE GACIKEVICI)


In cadrul concursului au fost adunate si apreciate lucrarile stiintifice si inovatoare ale savantilor si inventatorilor din Republica Moldova dupa mai multe criterii ca: inovatie, efectul social al rezultatelor stiintifice, utilitatea lor, posedarea brevetelor si altele. Hotarirea de apreciere a cistigatorilor a fost data de catre comisia concursului in componenta careia au facut parte autoritati recunoscute din diverse ramuri ale stiintei atit in Republica Moldova, cit si din strainatate.
In cadrul Ceremoniei de decernarea a premiilor "ECONOM 2004" laureati au devenit:

  • Titlul de "Savantul Anului" l-a obtinut Presedintele Academiei de Stiinte a Republicii Moldova, dl. Gheorghe Duca pentru meritele sale in domeniul chimiei. Cistigatorul a fost premiat de catre Presedintele Bancii de Economii S.A., Grigore Gacikevici, cu diploma de onoare, statueta - simbol al concursului "ECONOM 2004" si premiu banesc in marime de 40 000 lei.
  • Laureatul nominatiei "Inovatorul Anului" a fost numit dl. Valeriu Rudic, cercetator stiintific in domeniul microbiologiei. Cistigatorului i s-a inminat diploma, statueta "ECONOM 2004" si premiul banesc de -30 000 lei.
  • Colaboratorul stiintific, dna Raisa Nastas a obtinut titlul de "Cel mai tinar inovator al Anului". Grigore Gacikevici i-a inminat premiile de onoare si 25 000 lei pentru meritele sale in domeniul chimiei.

La acest eveniment a fost prezent speakerul Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, care a accentuat importanta cercetarilor stiintifice pentru un stat . Astfel a mentionat ca in ultimul an au fost intreprinse mai multe masuri, orientate spre restabilirea potentialului stiintific autohton.