BNM va colabora cu ANPC in combaterea inflatiei

"Salut fondarea Agentiei Nationale pentru Protectia Concurentei (ANPC) si speram sa avem o conlucrare foarte buna, in special, in reducerea ratei inflatiei", a spus Leonid Talmaci, Guvernatorul Bancii Nationale a Moldovei (BNM) la o "masa rotunda" in problema eficientizarii spatiului de concurenta in R.Moldova.

Potrivit Agentiei INFOTAG, Talmaci a spus ca nu numai pe piata produselor petroliere, dar si pe piata alimentelor, a celor care se vind in asa-numitele "piete agrare" mecanismul de formare a preturilor de consum nu poate fi explicat. "Peste noapte preturile la unele alimente se ridica in aceeasi marime in toate pietele, ca la comanda. Si lucrul acesta nu este normal, ca doar nu e vorba de o criza de alimente. Pentru BNM reducerea ratei inflatiei este principalul obiectiv si noi aplicam diferite masuri, dar cum poti combate un fenomen care este imposibil de explicat?", a subliniat guvernatorul BNM.

Totodata, el a exprimat disponibilitatea BNM de a acorda ANPC asistenta tehnica in vederea determinarii pozitiei pe piata a agentilor economici. "Noi facem demult lucrul acesta in sectorul bancar - verificam constituirea agentilor economici, cine sint persoanele afiliate, persoanele in interconexiune, care desfasoara acelasi gen de activitatea, influenta in consiliile actionarilor, in organele executive ale intreprinderii, fuziunile si alte schimbari in interiorul unei intreprinderi sau intreprinderile persoanelor in interconexiune. Aceasta informatie ar putea sa fie de ajutor, atunci cind vedem de ce se declara ca preturile sint libere, dar ele cresc peste tot in aceeasi masura si in acelasi timp", a mentionat Talmaci, amintind c[1] 59; Legea cu privire la institutiile financiare interzice existenta bancilor cu o pozitie dominanta pe piata.



www.infotag.md