Banca de Economii si Academia de Stiinte a Moldovei au premiat Savantii anului 2008

La 29 decembrie 2008, în Sala Azurie a Academiei de Stiinte a Moldovei, a avut loc Festivitatea de înmînare a premiilor Concursului National de Sustinere a Stiintei „Savantul anului – 2008” - „ECONOM”, organizat pentru a cincea oara de A.S.M. si Banca de Economii S.A. La eveniment au participat presedintele Academiei de Stiinte a Moldovei, acad. Gheorghe Duca, presedintele Bancii de Economii S.A. Grigore Gacikevici, viceprim-ministru al R.M. Victor Stepaniuc, membrii A.S.M., directorii, directorii-adjuncti, secretarii stiintifici ai organizatiilor din sfera stiintei si inovarii, rectorii, prorectorii pentru stiinta ai institutiilor de învatamînt superior.

foto    foto2

 

Amintim, ca Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al A.S.M. a desemnat prin vot secret pe cei 4 laureati ai acestui concurs nominalizat.

Nominalizarea: Savantul anului în domeniul stiintelor umanistice

La aceasta nominalizare, cu premiul de 50 mii de lei, învingatoare a fost recunoscuta prin votul secret ai membrilor Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica dna dr. hab. Mariana Slapac, vicepresedinte al Academiei de Stiinte a Moldovei. În anul 2008 cercetatoarea a publicat lucrarea Cetati din Tara Moldovei. Mica enciclopedie ilustrata, în care s-au fructificat rezultatele cercetarilor de circa un deceniu de activitate. Meritul incontestabil al acestei aparitii editoriale consta în prezentarea originala si captivanta a cetatilor moldovenesti, începînd cu cele de pamînt si lemn si terminînd cu cele bastionate. Toate-s plasate într-un context istoric concret, fiind oferite cititorului informatii utile despre domnii-fondatori ai sistemului defensiv, despre armata si armament, echipament de protectie, constructori de cetati, elemente si metode defensive, materiale si tehnici de constructie s.a. Mai mult decît atît, autoarea propune cititorului în premiera absoluta variante de reconstituire a fortaretelor disparute, bazate pe documente de epoca si vestigii arheologice.

O alta lucrare, care trage greu la cîntarul realizarilor stiintifice ale cercetatoarei Mariana Slapac, constituie monografia Arta urbanismului în Republica Moldova. Privire în ansamblu, rezultate în parte publicate în diferite reviste si anuare din Republica Moldova, România, Ucraina si Rusia. Ele sunt bazate atît pe documente inedite si cele cunoscute, cît si pe experienta proprie de arhitect-urbanist. Aceasta carte de sinteza reconstituie, pentru prima data, situatia urbana a unui stat independent din cele mai vechi timpuri pîna în azi si prezinta un tablou general al morfologiei urbane, însotit de cele mai ilustrative studii de caz ale oraselor moldovenesti. Dna Mariana Slapac, de asemenea, pune în discutie formele, tesutul si compozitia urbana, determinantele contextului urban.

Prin aceste si alte cîteva lucrari publicate în 2008 autoarea s-a remarcat drept fondator al unei noi discipline comparate – castelologia comparata, al carei obiect de studiu îl constituie evolutia arhitecturii militare. Dna Mariana Slapac este membru al Asociatiei Arhitectilor din Moldova, al Societatii de heraldica, genealogie si arhivistica „Paul Gore” din Moldova, al Comisiei de Istoria Oraselor din România etc.

În anul de referinta cercetatoarea a participat la 8 foruri stiintifice nationale si internationale, desfasurate în Republica Moldova, România, Ucraina su Belgia, a avut 4 lansari de carte – 2 în Republica Moldova si 2 – în România. Lucrarea Cetati din Tara Moldovei. Mica enciclopedie ilustrata a fost apreciata cu 2 premii „Ethosul românesc”.

Nominalizarea Savantul anului în domeniul stiintelor reale

La aceasta nominalizare, cu premiul de 50 mii de lei, laureat al Concursului National a devenit prof., dr. hab. Constantin Spînu, vicedirector al Centrului National de Medicina Preventiva, pentru ciclul de lucrari stiintifice „Realizari în profilaxia si tratamentul infectiilor virale” . Cercetarile se refera la combaterea incidentei prin viroze si optimizarea sistemului de supraveghere în sanatatea publica prin elaborarea noilor metode de profilaxie si tratament în baza obtinerii unor remedii antivirale cu eficacitate sporita, economic avantajoasa si accesibila pentru populatie. Savantul si managerul Constantin Spînu a organizat reînregistrarea si fabricarea în cadrul S.A. „Farmaco” a produsului medicamentos „Pacovirina”, a modernizat obtinerea substantei biologic active, componenta de baza a produsului nominalizat prin realizarea transferului tehnologic, circumstante care au permis producerea unei variante noi de medicament. Valoarea produsului realizat de „Pacovirina” în 2008 a atins cota de circa 1 milion de lei moldovenesti. Daca tinem cont de faptul ca tratamentul de consens al unui bolnav cu hepatita virala cronica C cu remedii de import costa circa 15 mii Euro, iar tratamentul în baza Pacovirinei – 400 de Euro, deci ne putem da seama cu totii de impactul socio-economic al acestui preparat, care se cifreaza la zeci de milioane de lei.

Rezultatele obtinute au fost publilcate în 44 de lucrari stiintifice, inclusiv în monografia „Hepatita virala B” . În anul 2008 profesorul Constantin Spînu a participat la 5 manifestari stiintifice internationale, în cadrul carora a fost mentionat cu medalii de aur, argint si bronz, premii speciale si diplome de excelenta pentru activitatea sa prodigioasa în domeniul inovarii. Proaspatul laureat s-a afirmat plenar si în calitate de virusolog principal al Ministerului Sanatatii, membru al Asambleei A.S.M., la realizarea „Programului National de combatere a hepatitelor virale B, C si D în Republica Moldova pentru anii 2007-2011”.

 

Nominalizarea Tînarul savant al anului în domeniul stiintelor umanistice

Conform deciziei Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al A.S.M. “Tînarul savant al anului în domeniul stiintelor umanistice” , cu premiul de 30 mii de lei, a fost nominalizat dr. hab. în filologie Dragos Vicol, profesor universitar interimar, seful catedrei filologie româna a Universitatii Libere Internationale din Moldova. Pe parcursul acestui an cercetatorul si criticul literar Dragos Vicol a dat dovada de o prestanta stiintifica prodigioasa, concretizata într-un nou studiu monografic Sadoveniana. Sinteze critice, în alte 33 de studii si articole stiintifice, publicate în reviste nationale si internationale, precum si cu participari la circa 20 de simpozioane si conferinte stiintifice internationale de referinta.

Potrivit exegetului Mihail Dolgan, atractivitatea formulei stiintifico-critice a doctorului habilitat Dragos Vicol provine din împletirea iscusita a trei stiluri: stilul de investigatie stiintifica propriu-zisa, stilul creator-artistic si stilul cu nerv pamfletar. Descrierea analitica, pe orizontala si verticala a operei lui Mihail Sadoveanu e efectuata cu abilitate si chiar cu dezinvoltura nativa anume prin intermediul acestui „aliaj”, precum si pe calea unei fructificari optime a bogatelor si variatelor surse critico-stiintifice, lecturate cu mare atentie.

 

 

Nominalizarea Tînarul savant al anului în domeniul stiintelor reale

Conform aceleiasi decizii a Consiliului Suprem pentru Stiinta si Dezvoltare Tehnologica al A.S.M., la nominalizarea Tînarul savant al anului în domeniul stiintelor reale” , cu premiul de 30 mii lei, a devenit doctorul în stiinte fizico-matematice Denis Nica, seful laboratorului „Fizica structurilor multistratificate cu magnetici moleculari” din cadrul facultatii de fizica a Universitatii de Stat din Moldova. Interesele stiintifice ale acestui talentat tînar savant tin de domeniul nanofizicii. S-a manifestat ca fizician-teoretician, studiaza diferite proprietati ale structurilor nanodimensionale – obiectelor fizice cu dimensiuni spatiale nanometrice. În anul 2008 a obtinut rezultate interesante si importante în aspect teoretic si aplicativ, care ar permite de a majora viteza de functionare a dispozitivelor electronice (calculatoarelor, telefoanelor mobile, audio- si video-plaierelor), desigur pe baza de nanostructuri.

În baza rezultatelor obtinute în 2008 a publicat 3 articole în reviste stiintifice internationale de prestigiu: 2 articole – în Applied Physics Letters si unul – în Physical Review B, 2 articole - în revista stiintifica nationla Studia Universitatis. A prezentat 20 de rapoarte la conferinte stiintifice internationale, care si-au tinut lucrarile în Republica Moldova SUA, Rusia, Italia, Japonia, Brazilia, Ucraina si Republica Belarus.

Ca executant principal dr. Denis Nica a participat la realizarea a trei proiecte internationale de cercetare, finantate de fondurile INTAS, CRDF, Fondul de Cercetari Fundamentale din Rusia, în cadrul carora s-a deplasat la Universitatea din California (Riverside, SUA) si la Universitatea de Stat „M.V. Lomonosov” din Moscova (Rusia), unde în comun cu experimentatorii de acolo a cercetat proprietatile optice si termice ale nanostructurilor.

În cadrul aceleiasi festivitati au fost omagiati si învingatorii Concursului Topul celor mai valoroase 10 inovatii ale anului 2008, pe care îi vom prezenta într-un material aparte.