Informaţia privind descrierea generală a dirijării riscurilor

Astăzi, în situaţia cînd băncile îşi axează activitatea pe probleme ce ţin de dezvoltarea businessului, necesitatea de capitalizare, dezvoltarea infrastructurii, securizarea activelor sale, lansarea produselor bancare inovaţionale şi desigur crearea unui sistem de management corporativ ce ar răspunde cerinţelor actuale, apar întrebări privind eficientizarea mecanismelor de luare a deciziilor. Aceste mecanisme trebuie să permită managemtului băncii să evalueze care riscuri şi în ce mărime poate să-şi asume banca, să evalueze dacă riscurile asumate justifică profitabilitatea tranzacţiilor încheiate de bancă.

Activitatea bancară se supune următoarelor tipuri de riscuri de bază:

  1. Riscul de credit;
  2. Riscul concentrării portofoliului;
  3. Riscurile de piaţă (valutar, ratei dobînzii);
  4. Riscul lichidităţii;
  5. Riscul operaţional;
  6. Riscul pierderii imaginii;
  7. Riscul politic şi de ţară, s.a.

În acest sens, Banca de Economii dispune de un sistem integru de identificare, evaluare, control, monitorizare şi dirijare a riscurilor, permanent actualizat cu noi abordări şi metode de analiză a riscurilor, care permite prevenirea sau reducerea influenţei factorilor de risc, toate conformate cadrului legal în vigoare.

Pentru funcţionarea acestui sistem, banca asigură soluţionarea eficienţa a următoarelor sarcini:

  1. Optimizarea raportului dintre posibilităţile potenţiale şi riscuri cu mărimea capitalului şi ritmurile de creştere a băncii;
  2. Realizarea unei abordări complexe şi de sistem privind evaluarea şi dirijarea riscurilor;
  3. Coordonarea riscurilor cu potenţialele posibilităţi de obţinere a unor rezultate înalte;
  4. Integrarea procesului de evaluare şi dirijare a riscurilor în cadrul procesului de luare a deciziilor;
  5. Imbunătăţirea managementului băncii prin perfecţionarea continuă a structurii adecvate de control.

În activitatea sa Banca de Economii tinde spre menţinerea unui nivel suficient al lichidităţii, a unei structuri echilibrate a activelor şi pasivelor pe termene şi valute, asigurarea nivelului adecvat de diversificare a acestora pe tipuri de clientelă s.a. , scopul-cheie a managementului riscurilor fiind maximizarea valorii băncii prin creşterea profitabilităţii ei şi determinarea limitelor de risc.

În această ordine de idei are loc efectuarea prognozelor şi monitorizarea zilnică a riscului lichidităţii, riscului valutar şi celui al ratei dobînzii în permanenţă fiind analizate şi monitorizată situaţia financiară a băncii: bilanţul şi contul profit şi pierderi.

Data fiind creşterea semnificativă a volumului operaţiunilor creditare, banca acordă o atenţie deosebită gestionării riscului de credit. Dirijarea riscului de credit include principii riguroase prestabilite privind aprecierea bonităţii clienţilor - beneficiari potenţiali de credite, un proces eficient de control al calităţii creditelor conform normelor metodologice privind creditarea etc.
În scopul dirijării eficiente banca a instituit Comitete de dirijare a riscurilor: Comitetul de creditare şi Comitetul de Administrare a Activelor şi Pasivelor băncii.

În scopul monitorizării şi prevenirii riscurilor operaţionale banca implementează procedurile de control intern efectuat în filialele băncii prin operarea diferitor forme de control şi prin implementarea sistemelor de raportare la diferite niveluri. O deosebită atenţie se atrage prevenirii şi excluderii riscurilor operaţionale legate de factorul uman, fraudele posibile, deficienţele în elaborarea şi exploatarea programelor băncii, procedurile de control şi evaluare a riscurilor.

Odata cu intrarea în vigoare a legii cu privire la spălarea banilor, Banca de Economii ca instituţie ce intră sub incidenţa legii, s-a angajat cert în conformarea la cerinţele acesteia. Banca a întreprins măsuri îndreptate spre diminuarea şi evitarea riscului de spălare a banilor prin intermediul serviciilor acordate de bancă, prezentate de multiplele tranzacţii cu numerar, lirea de proporţii şi identificarea tranzacţiilor suspecte, instruirea corespunzătoare a personalului, au fost elaborate proceduri şi instrucţiuni, care vor fi perfecţionate ca să devină un instrument de lucru în acest domeniu. S-a acordat prioritate îmbunătăţirii sistemului de raportare a activităţii suspecte privind spălarea banilor.

La data de 27.11.2014, conform Hotărârii Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a Moldovei nr.248 din 27.11.2014, a fost instituit regim de administrare specială asupra Băncii de Economii S.A. Pe parcursul perioadei de administrare specială, drepturile și obligațiile acționarilor, Consiliului, Organului executiv și ale administratorilor băncii au fost suspendate și sunt exercitate de către administratorul special. Administratorul special poate delega o parte din împuternicirile sale altor persoane, inclusiv administratorilor şi salariaţilor băncii ale căror împuterniciri sânt suspendate.